14 Ekim 2020 Çarşamba

İSLÂM’DA = KURAN VE HADİS’DE EVRENSEL ŞUUR – 12- ELLER , AYAKLAR VE DUYULAR , İŞİTME - GÖRME - DERİ ŞUURLUDUR

 

 

 

İSLÂM’DA =  KURAN VE HADİS’DE EVRENSEL ŞUUR – 12- ELLER , AYAKLAR VE DUYULAR ,  İŞİTME - GÖRME - DERİ  ŞUURLUDUR

 

BEN ALLÂHIN KULUYUM.

Atılmış şeytandan Allâha sığınırım. 

Rahmeti Her Şeyi Kapsayan , Çok Rahmet Eden Allâhın adıyla.

(Kuran - 1 Fâtiha sûresi , Âyet 1) “Övgü , Evrenlerin yetiştireni Allah içindir”.  

Selâm (esenlik-sağ oluş) yüce Allâhın rasûlu Muhammedin üzerine olsun ve yüce Allâhın rahmeti ve O’nun bereketleri. 



              Kuranda nesnelerin şuurlu olduğu bildirildiği gibi , nesneleri oluşturan parçaların da müstakil şuurlarının olduğu bildirildi. Buna örnek olan konulardan bir kısmı da   vücudun parçası olan eller ve işitme , görme ve dokunma duyusu , organı olan derilerin şuurlu olduğuna dâir olan âyetlerdir.   

              Kuranda ellerin şuurlu olduğunu bildiren âyet ,  Kuranın 36 numaralı sûresi olan , Yâsîn sûresinin 65 numaralı âyetidir. 

(Kuran – sûre 36 , Yâsîn sûresi – âyet 65) “Günü , mühürleriz ağızlarının üzerini ve konuşur bize elleri ve tanık olur ayakları neye (ki) oldular kazanırlar”. 

               Ellerin konuşması , ayakların tanıklık etmesi , eller ve ayakların şuurlu olduğuna delildir. 

               Kuranın 41 numaralı sûresi olan Fussılet sûresinin 20 – 21 - 22 numaralı âyetleri ise işitme görme ve derilerin tanıklık ettiğini , şuurlu olduğunu bildiriyor. 

(Kuran – sûre 41 , Fussılet sûresi – âyet 19) “Ve günü , haşredilir düşmanları Allâhın ateşe doğru böyle iken onlar sürülürler”.

(Kuran – sûre 41 , Fussılet sûresi – âyet 20) “Tâ ki ne anı ki geldiler ona , tanıklık etti üzerlerine işitmesi onların ve görmeleri onların ve derileri onların neye ki oldular işlerler”.  

(Kuran – sûre 41 , Fussılet sûresi – âyet 21) “Ve dediler derilerine onların , ne için tanıklık ettiniz üzerimize , dediler konuşturdu bizi Allah ki konuşturdu her şeyi ve o yarattı sizi ilk defa ve ona doğru geri döndürülürsünüz”.  

(Kuran – sûre 41 , Fussılet sûresi – âyet 22) “Ve ne oldunuz (olmadınız) örtersiniz tanıklık etmesini üzerinize işitmenizin sizin ve görmelerinizin sizin ve derilerinizin sizin ve ne var ki zannettiniz elbette Allah bilmez bir çoğunu , neden ki işlersiniz”.   

              Bu âyetlerde işitme görme ve dokunma duyusu derilerin tanıklık etmesi ve açıklayıcı konuşma nutuk ile konuşması bildirilmesinden anlaşılan işitme ve görme duyuları ve dokunma organı olan derilerin müstakil şuurları , bilinçleri var. Ancak bu şuurun açığa çıktığı yer , bu âyet delillerinde âhirettir. 

 

Âyet  =  “…ve (Gerçeğe) İletme’ye uyan Sağ Olsun”  (Kuran – 20  Tâhâ sûresi , Âyet 47)

Âyet  =  “Övgü , Evrenlerin yetiştireni Allah içindir”  (Kuran – 1 Fatiha sûresi , Âyet 1)

Yazar = Ali kenan Aydın   

İlk yazım tarihi = 4 Temmuz 2012 Çarşamba (târihinden önce yazıldı)

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSLAMDA ; KURAN VE HADİSDE EVRENSEL ŞUUR – 15- GÖKLER VE YER VE ONLARDAKİLER – CEHENNEM VE HER ŞEY

      İSLAMDA ; KURAN VE HADİSDE EVRENSEL ŞUUR – 15- GÖKLER VE YER VE ONLARDAKİLER – CEHENNEM VE HER ŞEY.   BEN ALLÂHIN KULUYUM. A...