12 Ağustos 2019 Pazartesi

Kur’an’da genetik ; Kur’an’da sığır’ın kromozom miktarı mucizesi (ilk bölüm)



Kur’an’da genetik ; Kur’an’da sığır’ın kromozom miktarı mucizesi


BEN ALLÂHIN KULUYUM
Atılmış şeytandan Allâha sığınırım
Rahmeti Her Şeyi Kapsayan , Çok Rahmet Eden Allâhın adıyla
(Kuran - 1 Fâtiha sûresi , Âyet 1) “Övgü , Evrenlerin türeteni Allah içindir”.  
Selâm (esenlik-sağ etme) yüce Allâhın rasûlu Muhammedin üzerine olsun ve yüce Allâhın rahmeti ve O’nun bereketleri. 
RESİM - 1
Fotoğraf açıklaması yok.

                      Ön not = Bu konu içinde , Kur’ân âyetlerinde tesbît edilen , sığır türlerinin kromozom miktârına denk sayılar , bu konu dığındaki âyetlerde de bulunabilir. Bunun anlamı , bu matematik tesbitlerin sıradan olduğu değildir. Aksine o âyetlerdeki benzer sayılar da bu konunun ilgilisi olması mümkündür. Ayrıca , tesbît edilen bu sayılar hem sığır konusuyla hem de başka matematik ve bilimsel gerçeklerle de ilgili olabilir. Bu âyetlerde , sığır kromozom miktârı sayılarına denk sayılar olması tesâdüfle açıklanamayacak kadar çoktur.  
                      SIĞIR VE MANDA aynı Cinsten hayvanlar. Mandalar , sığır türlerinden olan , çeşitleri çok olan bir türdürler. Sığırlar daha çok evcilleştirilmişler. Sığırların türleri ve Mandaların türleri var.
                      BUZAK : 6 aylığa kadar olan , yeni doğmuş , inekten süt emen , Sığır yavrusunun erkeğine ve dişisine aynı kelime kullanılır , ikisine de bâzı bölgelerde Buzak ve  bâzı bölgelerde Buzağı denir.  İnek yavrusu buzak (buzağı) 8 – 9 hafta annesinden süt emer.
                      DANA = DÜVE : 6 aydan 15 aylığa kadar olan Sığır yavrusunun erkeğine de dişisine de dana denir. Bâzı bölgelerde danaya düve denir.  Dişi sığıra 2 yıllık olana kadar dana denmeye devâm edilir.
                      TOSUN : 15 aylıktan 2 yıllığa kadarki genç erkek sığıra tosun denir. Bu yaştaki genç dişi sığıra dana denmeye devâm edilir.
                      BOĞA = ÖKÜZ , İNEK :  2 yıllık ve daha yaşlı olan , sığırların erkeğine , bâzı bölgelerde boğa , bâzı bölgelerde öküz denir. Kısırlaştırılmış boğaya öküz diyen bölgeler de var.  2 yıllık ve daha yaşlı olan , sığırların dişisine inek denir.
                      MANDA = BİZON = BUFALO :  Sığır türlerinden , evcilleştirilmesi daha az olan , doğada daha fazla yabânî olarak bulunan bir kısmına manda denir.
                      MANDA = BİZON = BUFALO ADLARI : Mandanın Türkçedeki adlarından ve yabancı dillerden Türkçeye yerleşmiş çeşitli adlarından bir kısmı : Türkçede , Manda , Camış , Camız  = Camuz = Kömüz = Dombey adları kullanılır , yabancı dillerden gelen , Mandanın , özellikle bâzı türleri için kullanılan Bizon ve Bufalo adları da meşhurdur.  İngilizce ve latince olarak meşhur olup Türkçeye de tercüme edilen daha başka adları da vardır.
                      MALAK : Manda yavrusuna malak denir.  
                      KROMOZOM = İnsan , Hayvan ve Bitkilerin her hücresinde bulunan , döllenmeden , hamilelikten ve tohum çimlenmesinden îtibâren  , yaratılış ve yaşayışının türünü , şeklini , kurallarını belirleyen yaratılış proğramı olan Genlerin içinde bulunduğu küçük kaplara kromozom denir. Her türün kendine özel genleri ve çoğu türün kendine özel kromozom miktarları vardır.
                      SIĞIR VE MANDALARIN KROMOZOM MİKTARLARI : Sığırların ve sığır türü olan mandaların çeşitlerinin kromozom miktarları da çeşitlidir. Kromozom miktârı 46 - 48 50 56 ve 60 olanları vardır.

SIĞIR TÜRLERİNİN VE SIĞIR TÜRÜ OLAN MANDALARIN BİR KISMININ KROMOZOM MİKTARLARI 46 – 48 – 50 – 56 – 60 

46 KROMOZOMLU
YABÂNÎ TAMARAV BUFALO – YABÂNÎ TAMARAV MANDA - Wild Tamaraw buffalo (B. mindorensis) (Bubalus mindorensis) ( 2n= 46 ((NF) FN = 56) 46 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
(BİLGİ NOTU = Diploid kromozom sayısı (2n), temel kromozom kol sayısı (FN) ve otozomal kromozom kol sayısı (FNa))
48 KROMOZOMLULAR
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) BATAKLIK BUFALOSU – BATAKLIK MANDASI water buffalo -  Swamp Buffalo / bubalus bubalis 48 kromozomlu  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR BUFALOSU – NEHİR MANDASI water buffalo - River type / bubalus bubalis (B. Bubalis kerebau 2n:48 – (NF) FN = 56)  48 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
(BİLGİ NOTU = Diploid kromozom sayısı (2n), temel kromozom kol sayısı (FN) ve otozomal kromozom kol sayısı (FNa))  
49 KROMOZOMLU
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR BUFALOSU VE (SU BUFALOSU – SU MANDASI) BATAKLIK BUFALOSU MELEZİ –----  (SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR MANDASI ve (SU BUFALOSU – SU MANDASI) BATAKLIK MANDASI MELEZİ - Water buffalo and Swamp buffalo hibrid / Bubalus bubalis  2n = 49 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
50 KROMOZOMLULAR
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR BUFALOSU – NEHİR MANDASI  water buffalo - River Buffalo / bubalus bubalis (B. Bubalis bubalis 2n:50 – (NF) FN =:58) 50 kromozomlu (River buffalo (Bubalus bubalis L.) 2n:50) (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
(BİLGİ NOTU = Diploid kromozom sayısı (2n), temel kromozom kol sayısı (FN) ve otozomal kromozom kol sayısı (FNa))
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) BATAKLIK BUFALOSU – BATAKLIK MANDASI water buffalo -  Swamp type / bubalus bubalis 50 kromozomlu Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
56 KROMOZOMLU
GAUR / Bos gaurus 56 kromozomlu  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
60 KROMOZOMLULAR
AMERİKAN BİZONU American bison / Bison bison  60 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
SIĞIR – İNEK – ÖKÜZ = BOĞA Cattle - Cow-Bull / Bos primigenius 30 ÇİFT -  (2n:60 – (NF) FN = 58) = 60 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
(BİLGİ NOTU = Diploid kromozom sayısı (2n), temel kromozom kol sayısı (FN) ve otozomal kromozom kol sayısı (FNa))
YAK (TİBET SIĞIRI) / Bos mutus 60 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)

KUR’AN’DA , SIĞIR KONUSUNDAKİ ÂYETLERDE BULUNAN VE GENETİK BİLİMİNİN TESBİT ETTİĞİ SAYILARLA İLİŞKİSİ İSBÂT EDİLEN BÂZI SAYILAR 

                          46 , 48  , 50 , 56 , 60


                          46 kromozom , 48  kromozom , 50 kromozom , 56 kromozom ,  56 temel kromozom kolu sayısı  , 60 kromozom 

KUR’AN’DA SIĞIR , İNEK , İNEKLER KELİMELERİ BULUNAN ÂYETLER VE KROMOZOM MİKTARLARININ SAYISAL İLİŞKİSİ

--- 1 --- 
                    Kur’an’da Sığır , İnek , inekler kelimeleri bulunan 9 âyetten , 5 âyette Sığır türlerinin kromozom miktarına denk sayı var. Bu 9 âyetin hepsinin , ilk ve son harflerinin ebced (sayısal) karşılığının toplamı , ya sığır kromozomu sayısınca yada sığır kromozomu sayısının katı sayılardır. 
                    Kur’an’da bulunan , SIĞIR anlamındaki EL BEKAR kelimeleri 3 adeddir. Bu 3 aded kelime 3 ayrı âyetin içindedir. Bu 3 âyetin 2 adedinin , başlangıç ve bitiş harfleri olan ,  VAV ve NÛN harflerinin ebced (sayısal) karşılıklarının toplamı 56 dır. 56 sayısı , sığır türlerinden GAUR’un  kromozom miktarıdır.
GAUR 56 kromozomlu  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)

EL BAKARU = SIĞIR KELİMESİ BULUNAN 3 ÂYETİN İLK VE SON HARFLERİ
KELİME ----- SÛRE - ÂYET– İLK VE SON HARFLERİ
EL BEKARU 2 BAKARA 70 ----- 61 HARF (KÂF – NÛN) 150 (3 X 50) --- 50
EL BEKARU 6 EN’ÂM 144 --- 166 HARF (VAV - NÛN) --- 56 ------------- 56
EL BEKARU 6 EN’ÂM 146 --- 122 HARF (VAV - NÛN) --- 56 ------------- 56
                      VAV harfinin ebced (sayısal) karşılığı 6 dır , NÛN harfinin sayısal karşılığı 50 dir.  50 + 6 = 56 dır.
                      Ayrıca ,   bu üç âyetin biri olan ve başlangıç ve bitiş harflerinin ebced (sayısal) karşılığının toplamı 150 olan âyetinin ebced toplamı olan 150 de bir başka sığır türünün kromozom miktârı olan 50 sayısının 3 katıdır.
--- 2 --- 
                      Kur’an’da bulunan , DİŞİ SIĞIR yâni İNEK anlamındaki BEKARATUN kelimeleri 4 adedir. Bu 4 aded kelime 4 ayrı âyetin içindedir. Bu 4 aded âyetin birisinin başlangıç ve bitiş harfleri de VAV ve NÛN dur ve  ebced (sayısal) karşılıklarının toplamı da 56 dır.
BEKARATUN = İNEK KELİMESİ BULUNAN 4 ÂYETİN İLK VE SON HARFLERİ
KELİME ------- SÛRE - ÂYET – HARFLER - İLK VE SON HARFLERİ
BEKARATUN 2 BAKARA 67 --- 83 HARF (VÂV – NÛN) 56 ------------------- 56
BEKARATUN 2 BAKARA 68 --- 80 HARF (KÂF – NÛN) 150 (3 X 50) ------- 50
BEKARATUN 2 BAKARA 69 --- 70 HARF (KÂF – NÛN) 150 (3 X 50) ------- 50
BEKARATUN 2 BAKARA 71 --- 95 HARF (KÂF – NÛN) 150 (3 X 50) ------- 50
                          Üstelik ,   bu 4 âyetin geri kalan 3 adedinin  başlangıç ve bitiş harflerinin ebced (sayısal) karşılığının toplamı da 150 dir. 150 sayısı da bir başka sığır türünün kromozom miktârı olan 50 sayısının 3 katıdır.
                            BEKARATUN kelimesi bulunan 4  âyete bir bütün olarak bakılırsa , bu bütünün ilki olan 2 Bakara 67 numaralı âyet  VAV harfiyle başlar ve bu bütünün sonu olan 2 Bakara 71 numaralı âyet NÛN harfi ile biter. Böylece , konu bütünselliğinde de VAV = 6 , NÛN = 50 ebced (sayısal) karşılıkları toplanırsa , 6 + 50 = 56 sonucuna ulaşılır. 56 sayısı , sığır türlerinden GAUR’un  kromozom miktarıdır.
GAUR 56 kromozomlu  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
RESİM – 2 – GAUR
Görüntünün olası içeriği: açık hava ve doğa
--- 3 --- 
                          Kur’an’da bulunan , DİŞİ SIĞIRLAR yâni İNEKLER anlamındaki BEKARÂÂTUN kelimeleri 2 adedir. Bu 2 aded kelime 2 ayrı âyetin içindedir. Bu 2 aded âyetin her ikisinin de başlangıç ve bitiş harflerinin ebced (sayısal) karşılıklarının toplamı ayrı bir sığır türünün kromozom miktârı kadardır. 
BEKARÂÂTUN = İNEKLER KELİMESİ BULUNAN 2 ÂYETİN İLK VE SON HARFLERİ
KELİME --------- SÛRE -- ÂYET – HARFLER – İLK VE SON HARFLERİ
BEKARÂÂTUN 12 YÛSUF 43 --- 103 HARF (VAV - NÛN) 56 ----- 56
BEKARÂÂTUN 12 YÛSUF 46 ----- 96 HARF (YEE - NÛN)  60 ----- 60
                          Birinci âyetin başlangıç ve bitiş harfleri de VAV ve NÛN dur ve ebced (sayısal) karşılık toplamı  56 dır. 56 kromozomlu sığır türü örneği , daha önce kaydedilmiş olan listede görülebilir. 56 sayısı , sığır türlerinden GAUR’un  kromozom miktarıdır.
GAUR 56 kromozomlu  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
                         İkinci âyetin ilk ve son harfleri olan YEE ve NÛN harflerinin ebced karşılıklarının toplamı ise 60 eder. YEE’nin ebced karşılığı 10 dur NÛN’un ebced karşılığı ise 50 dir böylece 50 + 10 = 60 eder.  60 ise 3 sığır türünün kromozom miktârıdır.  
AMERİKAN BİZONU 60 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
RESİM – 3 – AMERİKAN BİZONU = AMERİKAN MANDASI
Görüntünün olası içeriÄŸi: doÄŸa ve açık hava 
SIĞIR – İNEK – ÖKÜZ = BOĞA 60 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
RESİM – 4 – SIĞIR
Görüntünün olası içeriÄŸi: açık hava 
YAK (TİBET SIĞIRI) 60 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
RESİM – 5 – YAK (TİBET SIĞIRI)
Görüntünün olası içeriÄŸi: çim, açık hava ve doÄŸa  
                        BEKARÂÂTUN kelimesi bulunan 2  âyete bir bütün olarak bakılırsa , bu bütünün ilki olan 12 Yûsuf 43 numaralı âyet  VAV harfiyle başlar ve bu bütünün sonu olan 12 Yûsuf 46 numaralı âyet NÛN harfi ile biter. Böylece , konu bütünselliğinde de VAV = 6 , NÛN = 50 , 6 + 50 = 56 sonucuna ulaşılır. 56 sayısı , sığır türlerinden GAUR’un  kromozom miktarıdır.
GAUR 56 kromozomlu  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
                       BEKARÂÂTUN kelimesinin ikincisi ve Kur’ândaki sığır kelimesi bulunan Âyetlerin sonuncusu olan , 12 Yûsuf Sûresinin 46 numaralı âyetinin âyet numarası olan 46 sayısı bir sığır türü olan yabânî tamaraw mandası’nın kromozom miktârıdır.
YABÂNÎ TAMARAV BUFALO – YABÂNÎ TAMARAV MANDA 46 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
RESİM – 6 – YABÂNÎ TAMARAV BUFALOSU = YABÂNÎ TAMARAV MANDASI
Görüntünün olası içeriÄŸi: çim, açık hava ve doÄŸa 
--- 4 --- 
                          Kur’an’da , Sığırdan bahsedilen 9 âyetin 9 u da NÛN harfi ile bitiyor. NÛN harfinin ebced (sayısal) karşılığı 50 dir. 50 sayısı sığır türlerinden olan iki türün kromozom miktarıdır.
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR BUFALOSU – NEHİR MANDASI  50 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) BATAKLIK BUFALOSU – BATAKLIK MANDASI 50 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
RESİM – 7 – SU BUFALOSU – SU MANDASI
Görüntünün olası içeriÄŸi: açık hava ve doÄŸa 
                          Böylece , Kur’an’daki sığır ve inek ve inekler kelimesi bulunan 9 âyetin hepsi , bir tarzda , sığır  türünün kromozom miktarlarına işâret eden sayılar bulunduruyor.   
--- 5 --- 
                          Ayrıca , Kur’an sırasında , SIĞIR kelimesi bulunan 9 aded olan âyetlerin ilki olan 2  Bakara 67 numaralı âyet VAV  harfi ile başlıyor , Kur’an sırasında , SIĞIR kelimesi bulunan son âyet olan 12 Yûsuf 46 numaralı âyet NÛN ile bitiyor. Böylece Kur’an’da bulunan , içinde SIĞIR , İNEK , İNEKLER kelimeleri bulunan âyetlerin ilk harfi olan VAV ve son harfi olan NÛN harflerinin ebced (sayısal) toplamları VAV = 6 ,  NÛN = 50 , toplamda 6 + 50 = 56 oluyor. 56 sayısı , sığır türlerinden GAUR’un  kromozom miktarıdır.
GAUR 56 kromozomlu  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda) 

BEKAR KONUSUNDAKİ 9 ÂYET , KUR’AN SIRALI  
KELİME -------- SIRA --- SÛRE - ÂYET -- HARFLER - İLK VE SON HARFLERİ
BEKARATUN - 1 - 2 BAKARA 67 --- 83 HARF (VÂV – NÛN) 56 --------------- 56
BEKARATUN - 2 - 2 BAKARA 68 --- 80 HARF (KÂF – NÛN) 150 (3 X 50) --- 50
BEKARATUN - 3 - 2 BAKARA 69 --- 70 HARF (KÂF – NÛN) 150 (3 X 50) --- 50
EL BEKARU --- 4 - 2 BAKARA 70 --- 61 HARF (KÂF – NÛN) 150 (3 X 50) --- 50
BEKARATUN - 5 - 2 BAKARA 71 --- 95 HARF (KÂF – NÛN) 150 (3 X 50) --- 50
EL BEKARU ---- 6 - 6 EN’ÂM 144 - 166 HARF (VAV - NÛN)  56 ---------------- 56
EL BEKARU ---- 7 - 6 EN’ÂM 146 - 122 HARF (VAV - NÛN)  56 ---------------- 56
BEKARÂÂTUN - 8 - 12 YÛSUF 43 - 103 HARF (VAV - NÛN) 56 --------------- 56

BEKARÂÂTUN - 9 - 12 YÛSUF 46 --- 96 HARF (YEE - NÛN) 60 ---------------- 60

KUR’AN’DA TOSUN KELİMELERİ BULUNAN ÂYETLER VE KROMOZOM MİKTARLARININ SAYISAL İLİŞKİSİ


                          Kur’an’da , sığırın genç erkeği olan , TOSUN’dan bahseden âyetler de var. Kur’an’da , TOSUN anlamındaki ICL kelimesi 10 âyette 10 adeddir. TOSUN = ICL kelimelerinin bulunduğu âyetlerde de , Sığır türlerinin kromozom miktarlarına denk sayılar var. Kur’an’da bulunan TOSUN kelimeleri 3 biçimde yazılıdır “EL ICL” “ICL” “ICLEN

ARAPÇADA ICL = TOSUN KELİMESİ

Resim - 8 –  ICL = TOSUN resmi
Görüntünün olası içeriÄŸi: açık hava 

Resim -9 – Büyük bir ICL = TOSUN
Görüntünün olası içeriÄŸi: 1 kiÅŸi, ayakta 
Kurbanlık bir ICL = TOSUN
--- 6 --- 
                           Bu bölümden sonrası ICL = TOSUN kelimelerinin bulunduğu âyetler hakkındadır. Bu bölümde de , BAKAR = SIĞIR konusunda olan sayısal denklikler gibi , âyetlerin baş ve son harflerinde sığır türlerinin kromozom miktarlarına denk sayılar var.
EL ICL = TOSUN KELİMESİ BULUNAN 6 ÂYETİN HARF MİKTÂRI VE İLK VE SON HARFLERİ
EL ICL --- 1 --- 2 Bakara 51 --- 52 HARF (VAV – NÛN = 56) ----- 56 
EL ICL --- 2 --- 2 Bakara 54 - 119 HARF (VAV – MÎM = 46) ----- 46
EL ICL --- 3 --- 2 Bakara 92 --- 50 HARF (VAV – NÛN = 56) ----- 56 --- 50
EL ICL --- 4 --- 2 Bakara 93 - 130 HARF (VAV – NÛN = 56) ----- 56  
EL ICL --- 5 --- 4 Nisâ    153 - 159 HARF (YEE – ELİF = 11) ------- 11
EL ICL --- 6 --- 7 A’râf   152 --- 69 HARF (ELİF – NÛN = 51) ----- 51
                              EL ICL = TOSUN kelimesi bulunan 6 âyetin 3 adedinin başlangıç ve bitiş harfleri olan VAV (6) ve NÛN (50) harflerinin ebced (sayısal) toplamları olan 6 + 50 =  56 eder , 56 sayısı , sığır türlerinden GAUR’un  kromozom miktarıdır.
GAUR 56 kromozomlu  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
                             2 Bakara 54 numaralı âyetin ilk ve son harfleri ve ebced (sayısal) karşılıklarının toplamı  (VAV (6) – MÎM (40) = 46) ----- 46 eder , 46 YABÂNİ TAMARAW MANDASI’nın kromozom miktarıdır.  
YABÂNÎ TAMARAV BUFALOSU – YABÂNÎ TAMARAV MANDASI 46 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
                             2 Bakara 92 numaralı âyette 50 harf vardır. 50 sayısı (BATAKLIK TİPİ) SU BUFALOSU’nun ve NEHİR TİPİ SU BUFALOSU’nun kromozom miktarıdır.
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR BUFALOSU – NEHİR MANDASI  50 (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) BATAKLIK BUFALOSU – BATAKLIK MANDASI 50 (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
                        EL ICL kelimesi bulunan 6  âyete bir bütün olarak bakılırsa , bu bütünün ilki olan 2 Bakara 51 numaralı âyet  VAV harfiyle başlar ve bu bütünün sonu olan 7 A’râf 152 numaralı âyet NÛN harfi ile biter. Böylece , konu bütünselliğinde de VAV = 6 , NÛN = 50 , 6 + 50 = 56 sonucuna ulaşılır. 56 sayısı , sığır türlerinden GAUR’un  kromozom miktarıdır.
GAUR 56 kromozomlu  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda) 

--- 7 --- 

ICL = TOSUN KELİMESİ BULUNAN 2 ÂYETİN HARF MİKTÂRI VE İLK VE SON HARFLERİ
ICL ----- 7 --- 11 Hûd 69 ----- 60 HARF (VAV – ZEL = 706) ---- 706 --- 60
ICL ----- 8 --- 51 Zâriyât 26 - 22 HARF (FEE – NÛN = 130) --- 130
                               ICL = TOSUN kelimesi bulunan 2 âyetten biri olan 11 Hûd sûresi 69 uncu âyetin harf miktârı olan 60 ise 3 ehil sığır , inek türünün de kromozom miktârıdır.  Bununla birlikte Sığır türlerinden 3 adedinin 60 kromozomlu olanları şunlar ;
---- AMERİKAN BİZONU  60 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
---- SIĞIR – İNEK – ÖKÜZ = BOĞA 60 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
---- YAK (TİBET SIĞIRI) 60 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
                        ICL kelimesi bulunan iki ayete bir bütün olarak bakılırsa , bu bütünün ilki olan 11 Hûd 69 numaralı âyet VAV harfiyle başlar ve bu bütünün sonu olan 51 Zâriyât 26 numaralı âyet NÛN harfi ile biter. Böylece , konu bütünselliğinde de VAV = 6 , NÛN = 50 , 6 + 50 = 56 sonucuna ulaşılır. 56 sayısı , sığır türlerinden GAUR’un  kromozom miktarıdır.
GAUR 56 kromozomlu  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda) 

--- 8--- 
ICLEN = TOSUN KELİMESİ BULUNAN 2 ÂYETİN HARF MİKTÂRI VE İLK VE SON HARFLERİ
ICLEN -- 9 --  7 A’râf 148 --- 89 HARF (VAV – NÛN = 56) --- 56
ICLEN - 10 - 20 Tâhâ   88 --- 48 HARF (FEE – YEE = 90) -----  48
                                ICLEN = TOSUN kelimesi bulunan 2 âyette iki ayrı sığır türünün kromozom miktarına denk sayılar var. Bu iki âyetten birincisi olan 7 A’râf sûresi 148 numaralı âyetin ilk ve son harfleri olan VAV (6) ve NÛN (50) harflerinin  ebced (sayısal) karşılıklarının toplamı , 6 + 50 = 56 olur. 56 sayısı , sığır türlerinden GAUR’un  kromozom miktarıdır.
GAUR 56 kromozomlu  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
                               20 Tâhâ 88 numaralı âyetin harf miktârı olan 48 miktârınca kromozomu olan sığır türleri de var.
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) BATAKLIK BUFALOSU – BATAKLIK MANDASI 48 kromozomlu  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR BUFALOSU – NEHİR MANDASI 48 kromozomlu (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
--- 9 --- 
                               TOSUN kelimesi bulunan , Kur’an’daki 10 âyetten , Kur’an sırasındaki ilk âyet olan , 2 Bakara 51 numaralı âyetin ilk harfi VAV harfidir. TOSUN konusundaki , 10 aded olan âyetlerin , Kur’an sırasında sonuncusu olan âyet ,  Zâriyât 26 , NÛN harfi ile bitiyor. Böylece , TOSUN konusundaki âyetlerin ilkinin ilk harfi ile sonuncusunun son harfi , VAV = 6 , NÛN = 50 , harfleri toplamda  6 + 50 = 56 eder , 56 sayısı , sığır türlerinden GAUR’un  kromozom miktarıdır.
GAUR 56 kromozomlu  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
ICL KONUSUNDAKİ 10 ÂYET , KUR’AN SIRALI   
EL ICL --- 1 --- 2 Bakara 51 --- 52 HARF  (VAV – NÛN = 56) --- 56 
EL ICL --- 2 --- 2 Bakara 54 - 119 HARF  (VAV – MÎM = 46) --- 46
EL ICL --- 3 --- 2 Bakara 92 -- 50 HARF   (VAV – NÛN = 56) ---- 56 --- 50
EL ICL --- 4 --- 2 Bakara 93 - 130 HARF  (VAV – NÛN = 56) --- 56  
EL ICL --- 5 --- 4 Nisâ    153 - 159 HARF  (YEE – ELİF = 11) ------ 11
ICLEN --- 6 --- 7 A’râf 148 ---- 89 HARF  (VAV – NÛN = 56) ---- 56
EL ICL --- 7 --- 7 A’râf   152 --- 69 HARF  (ELİF – NÛN = 51) ---- 51
ICL ------- 8 -- 11 Hûd 69 ------ 60 HARF   (VAV – ZEL = 706) -- 706 --- 60
ICLEN --- 9 -- 20 Tâhâ   88 ---- 48 HARF  (FEE – YEE = 90) -------90 --- 48   
ICL ------ 10 -- 51 Zâriyât 26 - 22 HARF (FEE – NÛN = 130) ---- 130
--- 10 --- 
                                Kur’an’da bulunan tüm SIĞIR , İNEK , İNEKLER , TOSUN kelimeleri toplamda 19 adeddirler ve 19 ayrı âyetin içindedirler. Bu 19 âyetin Kur’an sırasındaki ilk âyeti olan 2 Bakara 51 numaralı âyetin ilk harfi VAV harfidir. Bu 19 aded olan âyetlerin Kur’an sırasında sonuncusu olan âyet  51 Zâriyât 26 , NÛN harfi ile bitiyor. Böylece , bu 19 âyetin , ilkinin ilk harfi ile sonuncusunun son harfi , VAV = 6 , NÛN = 50 , harfleri toplamda  6 + 50 = 56 eder , 56 sayısı , sığır türlerinden GAUR’un  kromozom miktarıdır.
GAUR 56 kromozomlu  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)

SIĞIR , İNEK , İNEKLER VE TOSUN KELİMESİ BULUNAN ÂYETLERİN TÜMÜ , KUR’AN SIRALI , 19 ÂYET  


KELİME ------- SIRA -  SÛRE - ÂYET – HARFLERİ – (İLK VE SON HARFLERİ) İKİ HARFİN EBCED TOPLAMI
EL ICL ------------ 1 -- 2 Bakara 51 ------- 52 HARF  (VAV – NÛN = 56) -------- 56  (1)
EL ICL ------------ 2 -- 2 Bakara 54 ----- 119 HARF  (VAV – MÎM = 46) ---------- 46
BEKARATUN -- 3 -- 2 BAKARA 67 ----- 83 HARF  (VÂV – NÛN = 56) ------------ 56 (2)
BEKARATUN -- 4 -- 2 BAKARA 68 ----- 80 HARF (KÂF – NÛN = 150) (3 X 50) -- 50
BEKARATUN -- 5 -- 2 BAKARA 69 ----- 70 HARF (KÂF – NÛN =150) (3 X 50) --- 50
EL BEKARU  --- 6 -- 2 BAKARA 70 ----- 61 HARF (KÂF – NÛN = 150) (3 X 50) --- 50
BEKARATUN -- 7 -- 2 BAKARA 71 ----- 95 HARF (KÂF – NÛN = 150) (3 X 50) --- 50
EL ICL ---------- 8 --- 2 Bakara 92 ------- 50 HARF  (VAV – NÛN = 56) ------------- 56 (3) --- 50
EL ICL ---------- 9 --- 2 Bakara 93 ------ 130 HARF  (VAV – NÛN = 56) ------------- 56  (4)                          
EL ICL --------- 10 -- 4 Nisâ    153 ------ 159 HARF  (YEE – ELİF = 11) ---------------- 11    
EL BEKARU --- 11 -- 6 EN’ÂM 144 ---- 166 HARF (VAV – NÛN = 56) ------------- 56 (5)
EL BEKARU --- 12 -- 6 EN’ÂM 146 ---- 122 HARF (VAV – NÛN = 56) ------------- 56 (6)
ICLEN --------- 13 -- 7 A’râf 148 -------- 89 HARF  (VAV – NÛN = 56) ------------- 56 (7)    
EL ICL --------- 14 -- 7 A’râf   152 ------- 69 HARF  (ELİF – NÛN = 51) ------------- 51
ICL ------------- 15 - 11 Hûd 69 ----------- 60 HARF  (VAV – ZEL = 706) ---------- 706 ------ 60     
BEKARÂÂTUN 16 - 12 YÛSUF 43 ------ 103 HARF (VAV – NÛN = 56) ------------- 56 (8)   
BEKARÂÂTUN 17 - 12 YÛSUF 46 ------- 96 HARF  (YEE – NÛN = 60) -------------- 60
ICLEN ---------- 18 - 20 Tâhâ   88 ------- 48 HARF  (FEE – YEE = 90) --------------- 90 ------- 48  
ICL ------------- 19 -- 51 Zâriyât 26 ------ 22 HARF (FEE – NÛN = 130) ---------- 130    

--- 11 --- 
              Kur’an’da bulunan tüm SIĞIR , İNEK , İNEKLER , TOSUN kelimeleri toplamda 19 adeddirler ve 19 ayrı âyetin içindedirler. Bu 19 âyetin 3 adedinin harf miktârı sığır çeşitlerinin kromozom miktarına eşit sayıdadır.
3 ayrı sığır kromozomu miktarına denk sayıda harfi olan  3 âyet ve harf miktârları
EL ICL --- 8 --- 2 Bakara 92 -- 50 HARF  (VAV – NÛN = 56) ---- 56 (3) -- 50
ICL ----- 15 -- 11 Hûd 69 ------ 60 HARF  (VAV – ZEL = 706) --- 706 ------ 60  
ICLEN - 18 --- 20 Tâhâ   88 -- 48 HARF  (FEE – YEE = 90) ------- 90 ------- 48   
              Harf miktârı sığır türlerinin kromozom miktarına eşit olan bu 3 âyetin harf miktarları 48 50 60 harfdir. 48 50 60  kromozomlu sığır türleri vardır. 48 50 60 kromozomlu sığır türlerinden bir kısmı ;
48 KROMOZOMLULAR
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) BATAKLIK BUFALOSU – BATAKLIK MANDASI  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR BUFALOSU – NEHİR MANDASI (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
50 KROMOZOMLULAR
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR BUFALOSU – NEHİR MANDASI  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
 (SU BUFALOSU – SU MANDASI) BATAKLIK BUFALOSU – BATAKLIK MANDASI (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
60 KROMOZOMLULAR
AMERİKAN BİZONU (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
SIĞIR – İNEK – ÖKÜZ = BOĞA (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
YAK (TİBET SIĞIRI) (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
--- 12 --- 
                     Sığır , İnek , İnekler ve Tosun kelimelerinin , Kur’an sırasında , ilk ve son olarak bulunduğu sûrelerin 2 numaralı sûre ve 51 numaralı sûre olmasında ve Sığır türlerinin kromozom miktarları arasında matematik ilişki var.
2 ve 51 hâriç , 2 ve 51 arasında 48 sayı veyâ sure var. 48 kromozomu olan sığır türü vardır.  
48 KROMOZOMLULAR
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) BATAKLIK BUFALOSU – BATAKLIK MANDASI  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR BUFALOSU – NEHİR MANDASI (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)

2 VE 51 SAYISI ARASINDAKİ SAYILAR 48 ADEDDİR
-2-
-3- 1
-4- 2
-5- 3
-6- 4
-7- 5
-8- 6
-9- 7
-10-  8
-11- 9
-12- 10
-13- 11
-14- 12
-15- 13
-16- 14
-17- 15
-18- 16
-19- 17
-20- 18
-21- 19
-22- 20
-23- 21
-24- 22
-25- 23
-26- 24
-27- 25
-28- 26
-29- 27
-30-  28
-31- 29
-32- 30
-33- 31
-34-  32
-35- 33
-36- 34
-37- 35
-38- 36
-39- 37
-40-  38
-41- 39
-42- 40
-43- 41
-44- 42
-45- 43
-46- 44
-47- 45
-48-  46
-49- 47
-50- 48
-51-
--- 13 --- 
                     Sığır , İnek , İnekler ve Tosun kelimelerinin , Kur’an sırasında , ilk ve son olarak bulunduğu sûrelerin 2 numaralı sûre ve 51 numaralı sûre olmasında ve Sığır türlerinin kromozom miktarları arasında matematik ilişki var.
2 ve 51 dâhil 2 ve 51 arasında 50 aded sayı veyâ sûre var. 50 sayısı bâzı sığır türlerinin kromozom miktarıdır.
50 KROMOZOMLULAR
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR BUFALOSU – NEHİR MANDASI  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
 (SU BUFALOSU – SU MANDASI) BATAKLIK BUFALOSU – BATAKLIK MANDASI (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
2 VE 51 DÂHİL , 2 VE 51 ARASINDAKİ SAYILAR 50 ADEDDİR
-2- 1
-3- 2
-4- 3
-5- 4
-6- 5
-7- 6
-8- 7
-9- 8
-10-  9
-11- 10
-12- 11
-13- 12
-14- 13
-15- 14
-16- 15
-17- 16
-18- 17
-19- 18
-20- 19
-21- 20
-22- 21
-23- 22
-24- 23
-25- 24
-26- 25
-27- 26
-28- 27
-29- 28
-30-  29
-31- 30
-32- 31
-33- 32
-34- 33
-35- 34
-36- 35
-37- 36
-38- 37
-39- 38
-40-  39
-41- 40
-42- 41
-43- 42
-44- 43
-45- 44
-46- 45
-47- 46
-48-  47
-49- 48
-50- 49
-51- 50


--- 14 --- 
TEMEL KROMOZOM KOL SAYILARI = FN = NF = 56 58
                                    GAUR (Bos gaurus) 56 kromozomlu  sığır türü olarak , konunun en çok sayısal ilişkisi tesbît edilen sayısı.
                                    56 ve 58 sayıları kromozom miktarından ayrı olarak , sığır kromozomunun temel sayılarından olan , temel kromozom kol sayılarındandır YABÂNÎ TAMARAV BUFALO – YABÂNÎ TAMARAV MANDA - Wild Tamaraw buffalo (B. mindorensis) (Bubalus mindorensis) ve  (SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR BUFALOSU – NEHİR MANDASI water buffalo - River type / bubalus bubalis’in temel kromozom kol sayıları 56 dır ,  (SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR BUFALOSU – NEHİR MANDASI  water buffalo - River Buffalo / bubalus bubalis (B. Bubalis bubalis) ve SIĞIR – İNEK – ÖKÜZ = BOĞA Cattle - Cow-Bull / Bos primigenius’un temel kromozom kol sayıları 58 dir.    
RESİM - 10 – SIĞIR TÜRLERİNİN KROMOZOM VE NF = FN = TEMEL KROMOZOM KOL SAYILARI
RESİM ALINTI KAYNAĞI = https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4094616/ 
FotoÄŸraf açıklaması yok.           
--- 15 ---
ZÂRİYÂT SÛRESİ
                                     Kur’an’da , içinde SIĞIR , İNEK , İNEKLER , TOSUN kelimeleri bulunan sûreler 8 sûredir. Sonuncusu Zâriyât sûresidir. Bu 8 sûrenin 5 adedi NÛN  (50) harfi ile biter.
Sıra – Sûre – Âyet miktârı – besmeleli olarak İlk harfi  - besmelesiz olarak İlk harfi – Son harfi
--- 1 ---- 2 Bakara sûresi --- 286 --- (BEE 2) --- ELİF   1 --- NÛN 50 --- (52) --- 51
--- 2 --- 4 Nisâ sûresi -------- 176 --- (BEE 2) --- YEE 10 --- MÎM 40 --- (42) --- 50
--- 3 --- 6 En’âm sûresi ----- 165 --- (BEE 2) --- ELİF   1 --- MÎM 40 --- (42) --- 41
--- 4 --- 7 A’râf sûresi ------- 206 --- (BEE 2) --- ELİF   1 --- NÛN 50 --- (52) --- 51
--- 5 --- 11 Hûd sûresi ------ 123 --- (BEE 2) --- ELİF   1 --- NÛN 50 --- (52) --- 51
--- 6 --- 12 Yûsuf sûresi ---- 111 --- (BEE 2) --- ELİF   1 --- NÛN 50 --- (52) --- 51
--- 7 --- 20 Tâhâ sûresi ----  135 --- (BEE 2) --- TII      9 --- YEE   10 --- (12) --- 19
--- 8 --- 51 Zâriyât sûresi ---- 60 --- (BEE 2) --- VAV  6 --- NÛN 50 --- (52) --- 56
     36 - 113                        1262              16             30             340         
ZÂRİYÂT - 1 -  
                        Zâriyât sûresi , Kur’an’da ,  içinde ıcl = tosun kelimesi bulunan sonuncu sûre ve içinde , sığır , inek , inekler ve tosun kelimeleri bulunan 19 âyetin de sonuncusu bu sûredeki âyet. Zâriyât sûresi 51 numaralı sûre , bu sûreden önceki sûreler 50 aded , 50 sayısı bu konuda bahsedilen iki manda türünün kromozom miktârıdır.
ZÂRİYÂT - 2 -   
                         Zâriyât sûresinin son harfi , ebced (sayısal) karşılığı 50 olan NÛN harfidir.
ZÂRİYÂT - 3 -   
                         Zâriyât sûresinin ilk harfi VAV (6) ve son harfi NÛN (50) , ebced (sayısal) toplamları ise 56 olur. 56 sayısı , sığır türlerinden gaur’un  kromozom miktarıdır.
GAUR 56 kromozomlu  (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)  
ZÂRİYÂT - 4 -   

                          Zâriyât sûresinin âyet miktârı 60 adeddir. 60 kromozomlu sığır , manda türleri vardır.  
--- 16 ---
                          BAKARA sûresinde , 286 âyet var , sonu NÛN ile biten âyetler 193 adeddirler. Âyetlerin sonunun NÛN ile bitişi Bakara sûresinde doğal bir durumdur. Ancak bâzı âyetlerin harf miktarlarının sığır kromozom miktarında oluşu tesadüfî değil özel bir durumdur. Bakara sûresinin âyetlerinin NÛN ile bitişinin doğal olmasına rağmen , İNEK kelimesi bulunan , sonu NÛN ile biten bir âyetin , sonu NÛN ile biten Bakara sûresindeki âyetlerin 60 ıncısı olması sıra dışıdır. 60 kromozomu olan sığır türleri vardır. Böylece Kur’an’ın sığır konusundaki Âyetlerinde , sığır kromozom miktârına işâret eden bir matematik yapısı olduğuna kanâat edebiliriz. O âyet bu âyettir ;
BEKARATUN = İNEK  2 BAKARA 68 ----- 80 HARF (KÂF – NÛN = 150) (3 X 50) -- 50

                           2 Bakara 68 numaralı âyette İNEK anlamındaki BEKARATUN kelimesi vardır. Bu âyet , Bakara sûresinde , sonu NÛN ile biten âyetlerin 60 ıncısıdır. Bakara sûresinde bulunan , sâdece 4 aded olan İNEK kelimelerinden birisinin , sonun NÛN ile biten âyetler sıralamasında İNEK kromozom miktarına denk sayıda bir sırada bulunması tesâdüf olamaz. Bu âyetteki 60 ve NÛN karşılığı olan 50 denkliğinin İNEK kelimesiyle bir arada olması sıra dışıdır. Böylece , listesini kaydettiğim sığır türlerinden 50 kromozomlu ve 60 kromozomlu 5 ana sığır grubunun kromozom miktarına işâret ediyor.  
              Öyleyse , bu kesin olarak tesâdüfle açıklanamayacak bir uyumdur. Bu uyum  delildir ki , her şeyi ölçüyle yaratan ve sayan kim ise , Kur’an onun kitâbıdır ve mucizedir. Ve Salat ve selam ona olsun , Kur’an’ı getiren Muhammed , şüphesiz  yüce Allâh’ın rasûlüdür , uyulması gereken elçisidir. Öyleyse , O peygamberin ve Kuranın bildirdiği gibidir TEK HAK DİN İSLÂMDIR. Kim İSLÂM’a uyarsa cenneti kazanacak.  

Âyet  =  “…ve (Gerçeğe) İletme’ye uyan Sağ Olsun”  (Kuran – 20  Tâhâ sûresi , Âyet 47)
Âyet  =  “Övgü , Evrenlerin türeteni Allah içindir”  (Kuran – 1 Fatiha sûresi , Âyet 1)
Yazar = Ali kenan Aydın   
Konunun ilk oluşturulma tarihi = 12 Ağustos 2019
==== KAYNAK DİP NOTLAR =====
46 KROMOZOMLU
YABÂNÎ TAMARAV BUFALO – YABÂNÎ TAMARAV MANDA - Wild Tamaraw buffalo (B. mindorensis) (Bubalus mindorensis) ( 2n= 46 ((NF) FN = 56) 46 kromozomlu
(BİLGİ NOTU = Diploid kromozom sayısı (2n), temel kromozom kol sayısı (FN) ve otozomal kromozom kol sayısı (FNa))
KAYNAK
--- 1 ---
48 KROMOZOMLULAR
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) BATAKLIK BUFALOSU – BATAKLIK MANDASI water buffalo -  Swamp Buffalo / bubalus bubalis 48 kromozomlu  
KAYNAK
--- 1 ---
--- 2 ---
--- 3 ---
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR BUFALOSU – NEHİR MANDASI water buffalo - River type / bubalus bubalis (B. Bubalis kerebau 2n:48 – (NF) FN = 56)  48 kromozomlu
 (BİLGİ NOTU = Diploid kromozom sayısı (2n), temel kromozom kol sayısı (FN) ve otozomal kromozom kol sayısı (FNa))
KAYNAK
--- 1 ---
49 KROMOZOMLU
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR BUFALOSU VE (SU BUFALOSU – SU MANDASI) BATAKLIK BUFALOSU MELEZİ –----  (SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR MANDASI ve (SU BUFALOSU – SU MANDASI) BATAKLIK MANDASI MELEZİ - Water buffalo and Swamp buffalo hibrid / Bubalus bubalis  2n = 49 kromozomlu
KAYNAK
--- 1 ---
50 KROMOZOMLULAR
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) NEHİR BUFALOSU – NEHİR MANDASI  water buffalo - River Buffalo / bubalus bubalis (B. Bubalis bubalis 2n:50 – (NF) FN =:58) 50 kromozomlu (River buffalo (Bubalus bubalis L.) 2n:50) (Bilimsel Kaynak altta dipnotlarda)
(BİLGİ NOTU = Diploid kromozom sayısı (2n), temel kromozom kol sayısı (FN) ve otozomal kromozom kol sayısı (FNa))
KAYNAK
--- 1 ---
--- 2 ---
--- 3 ---
(SU BUFALOSU – SU MANDASI) BATAKLIK BUFALOSU – BATAKLIK MANDASI water buffalo -  Swamp type / bubalus bubalis 50 kromozomlu
KAYNAK
--- 1 ---
--- 2 ---
56 KROMOZOMLU
GAUR / Bos gaurus 56 kromozomlu 
KAYNAK
--- 1 ---
--- 2 ---
60 KROMOZOMLULAR
AMERİKAN BİZONU American bison / Bison bison  60 kromozomlu
KAYNAK
--- 1 ---
--- 2 ---
--- 3 ---
SIĞIR – İNEK – ÖKÜZ = BOĞA Cattle - Cow-Bull / Bos primigenius 30 ÇİFT -  (2n:60 – (NF) FN = 58) = 60 kromozomlu
(BİLGİ NOTU = Diploid kromozom sayısı (2n), temel kromozom kol sayısı (FN) ve otozomal kromozom kol sayısı (FNa))
KAYNAK
--- 1 ---
--- 2 ---
--- 3 ---
--- 4 ---
--- 5 ---
YAK (TİBET SIĞIRI) / Bos mutus 60 kromozomlu
KAYNAK
--- 1 ---
KAYNAK
--- 2 ---



İSLAMDA ; KURAN VE HADİSDE EVRENSEL ŞUUR – 15- GÖKLER VE YER VE ONLARDAKİLER – CEHENNEM VE HER ŞEY

      İSLAMDA ; KURAN VE HADİSDE EVRENSEL ŞUUR – 15- GÖKLER VE YER VE ONLARDAKİLER – CEHENNEM VE HER ŞEY.   BEN ALLÂHIN KULUYUM. A...